Pot gekweekte kerstbomen

Een pot gekweekte kerstboom is een relatief nieuw product. De populariteit van deze kerstbomen neemt steeds meer toe. Het voordeel van een potgekweekte kerstboom in vergelijking met een normaal gekweekte kerstboom is de naaldval. Een potgekweekte kerstboom laat zijn naalden namelijk minder snel vallen. Daarnaast is het mogelijk de kerstboom na de kerstdagen in de tuin te planten.

Bij potgekweekte kerstbomen worden de zaailingen direct in een pot geplant. Deze pot wordt vervolgens in de volle grond geplaatst. Na een groeiperiode van 4 tot 6 jaar zijn de kerstbomen groot genoeg voor de verkoop. De kerstbomen worden vervolgens gelabeld naar de kwaliteit en grootte van de boom. De potten worden uit de grond opgegraven en schoongemaakt. Daarna worden de potten verpakt in plastic zakken en wordt het geheel in netten verpakt.

Brinkman Nordmann heeft twee verschillende soorten potgekweekte kerstbomen: de Flora Danica Nordmann Primeen de Picea Fraseri. Een kenmerk van de Flora Danica Nordmann Prime is zijn volle vorm met gelijk verdeelde symmetrische takken. De Picea Fraseri heeft een grijsbruine schors en lange platte buigzame naalden, die donkergroen van kleur zijn.

Matentabel

NordmannFraseri
60/80 cm rood80/100 cm wit
80/100 cm wit100/125 cm geel
100/125 cm geel125/150 cm blauw
125/150 cm blauw150/175 cm oranje
150/175 cm oranje

De maten van de kerstbomen zijn gemeten vanaf de grond (exclusief pot) tot de laatste krans (half top).